Μερίδια Πωλήσεων Κατηγοριών στο Φαρμακείο

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική1 (26/03/2018) παρατέθηκαν τα στοιχεία πωλήσεων των κατηγοριών που διακινούνται στα Φαρμακεία για το έτος 2017.  Κατά προσέγγιση τα 4/5 των πωλήσεων προήλθαν από Συνταγογραφούμενα Φάρμακα ενώ το 1/5 από OTC και Παραφαρμακευτικά Προϊόντα.

Η αναλυτική διάρθρωση των πωλήσεων των διαφόρων κατηγοριών παρουσίασε την παρακάτω εικόνα

Η εικόνα αυτή της αγοράς συγκλίνει σημαντικά και με τα στοιχεία του δελτίου τύπου της ICAP2 που συνόδευε την κλαδική μελέτη για τα Φαρμακεία και παρουσίαζε την παρακάτω κατανομή σε ποσοστά μεριδίων πωλήσεων για το έτος 2016

Τα παραπάνω στοιχεία αναφορικά με τα παραφαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνουν και τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων Φαρμακείων. Για να ανιχνεύσουμε την επίδραση του ηλεκτρονικού εμπορίου ανατρέχουμε στο δελτίο τύπου της Convert Group3 για την ετήσια έρευνα των ηλεκτρονικών καταστημάτων Φαρμακείων. Η πρόβλεψη πωλήσεων για το 2017 προσδιοριζόταν στα 150 εκ ευρώ στοιχείο που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει πως σε μια αγορά 780 εκ ευρώ (όπως προσδιορίστηκε από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην Ναυτεμπορική) σχεδόν το 20% της αγοράς διενεργείται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. (Ποσοστό που πιθανόν γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αναφορικά με συγκεκριμένες υποκατηγορίες όπως για παράδειγμα καλλυντικά υψηλότερης τιμής) Το ενδιαφέρον ερώτημα για τις πωλήσεις αυτές έχει να κάνει με την κερδοφορία την οποία αποδίδουν, σε ένα κομμάτι της αγοράς το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο ανταγωνισμό τιμών.

Συνδυαστικά η εικόνα που σχηματίζεται από όλα τα παραπάνω δίνει μερίδιο στο σύνολο των πωλήσεων φαρμάκου που κυμαίνεται μεταξύ 82% έως 85% και μερίδιο στις πωλήσεις παραφαρμακευτικών ειδών μεταξύ 15% έως 18%. Λίγο μεγαλύτερα ποσοστά στις πωλήσεις παραφαρμακευτικών ειδών δίνονται από την κλαδική μελέτη της Στόχασιςτο ποσοστό των οποίων υπολογίζεται σε 25%. Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν μια  γενική εικόνα της αγοράς, η οποία στο επίπεδο του κάθε Φαρμακείου μεταβάλλεται σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρίσκεται, το κοινό του, το μείγμα προϊόντων, τις επιλογές προβολής του και άλλες παραμέτρους.

Ο καθένας που καλείται να πάρει αποφάσεις που αφορούν την κατανομή πόρων στο φαρμακείο του είναι φανερό πως χρειάζεται να έχει σχεδιάσει το που αποσκοπεί η τοποθέτηση των χρημάτων του και τι στοχεύει να κερδίσει δεσμεύοντας τα. Η κατηγοριοποίηση αυτή, όταν αποφασίσει ο Φαρμακοποιός τι θα αναπτύξει επηρεάζει τόσο το οικονομικό αποτέλεσμα όσο και την φυσιογνωμία του κάθε φαρμακείου. Προϋπόθεση για την επιτυχία στις προβλέψεις είναι η γνώση των δεδομένων που ισχύουν για το δικό του φαρμακείο αλλά και των δεδομένων στα οποία κινείται η αγορά.  Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι χρήσιμη μόνο για την ικανοποίηση της απλής περιέργειας πως τα πάμε σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά αλλά και για την στοχοθέτηση των επόμενων κινήσεων στην διαχείριση του φαρμακείου μας και τον ρεαλισμό αναφορικά με τους στόχους που θα τεθούν. Για παράδειγμα το στοιχείο πως παρά την κρίση ο σωρευτικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2012 έως το 2017 των συμπληρωμάτων διατροφής στα φαρμακεία άγγιξε το 80% μας δείχνει μια κατηγορία στην οποία μπορεί κάποιος να στοχεύσει για να αναπληρώσει απώλειες σε άλλες κατηγορίες.

Τα μερίδια πωλήσεων των κατηγοριών είναι μια έκφραση της ζήτησης και των αναγκών που ζητάει το κοινό να καλύψει μέσω των Φαρμακείων. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του φαρμακοποιού να επιλέξει πως θα κατανείμει τους πόρους του με αποδοτικότερο τρόπο, πως θα ιεραρχήσει τις ανάγκες που σκοπεύει να καλύψει, με ποια προϊόντα και με ποια κατανομή κεφαλαίου κίνησης συνυπολογίζοντας και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, του κοινού, των τομέων εξειδίκευσης του ίδιου και του προσωπικού του κλπ.

  1. πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1333835/parafarmakeutika-kai-misyfa-kratisan-ton-tziro-ton-farmakeion
  2. πηγή:  https://www.icap.gr/Default.aspx?id=10605&nt=146&lang=1 
  3. πηγή:  https://www.convertgroup.com/el/etisia-erevna-gia-ton-klado-twn-online-farmakeiwn-apo-tin-convert-group/
  4. πηγή: http://healthmag.gr/post/9070/arwgos-ta-symplhrwmata-diatrofhs-sthn-antoxh-twn-farmakeiwn